Naturlig vård för kropp och själ

 

Hej! Jag har flyttat min verksamhet till Västankvarn i Ingå där jag också ordnar Hildegard av Bingen örtvandringar i örtagården 15. juni – september.

Hjärtligt välkommen! – Katarina

Kontakta mig via nätet / per tel. för att få goda råd hur du kan sköta din hälsa. Jag rekommenderar lämpliga örter för dina besvär och ger också kostråd för hur du kan stöda din hälsa. Örterna hjälper bl.a. vid matsmältningsbesvär, övergångsbesvär, urinvägsbesvär och nedstämdhet.

Här kan du också läsa hur jag anlägger en örtagård inspirerad av Hildegard av Bingen:

24.06.2020, DEL 4, Katarinas örtagård à la Hildegard av Bingen

Otrolig denna värme – 7 veckor sedan senast och örterna har vuxit så det knakar! Gurkört, salvia, timjan, malva, kamomill och många andra blommar vackert. Jag hade ingen aning om att kamomill doftar svagt äppel, växer så snabbt samt smakar sötare än det köpta téet. Ca 8 blommor i tekoppen, häll kokande vatten över och låt dra i 5-10 min – drick och njut av bättre nattsömn. Dessutom är kamomill bl.a. kramplösande, inflammationshämmande och bra vid illamående och magont.
Har också haft besök av andra som gillar örter, nämligen hjortar – de har slukat några mejram, en saltört samt förkortat märkbart mina franska dragonplantor. Har därför satt av våra fårs ull runt alla plantor. Jag hoppas det fungerar – hittills har det gjort det. Ullen håller också jorden fuktig längre.
Jag är med i den nationella temadagen “Öppna trädgårdar” sönd. 5.7 kl. 12-17.
Hjärtligt välkommen!

06.05.2020, DEL 3, Katarinas Örtagård à la Hildegard av Bingen
Aldrig har jag varit så glad över min kompostjord som i år! Den innehåller nämligen mycket äggskal som ger kalk och det är just det örter som rosmarin, timjan, lavendel och andra örter som trivs i karga landskap som vid medelhavet vill ha. Örtagården har nu fått träbäddarna fyllda med köpt ekologisk sandjord /såjord som jag blandat med ⅓ av min kompost. Hildegard skulle förstås aldrig ha köpt mull 🙂 – men efter att ha grävt sandjord i evighet från vår egen backe som bara räckte till en odlingsbädd fick jag ge upp. Under myllan bredde jag ut ett ordentligt lager av dagstidningar i omlott för att hålla ogräs borta. Några fleråriga örter; lavendel, salvia, timjan, piplök och myntor som övervintrat har fått sin plats. Libstickan som lätt tar över får växa i sitt eget hörn under trädet intill örtagården. Hildegard rekommenderade libsticka vid halsont och mot hosta. Men det viktigaste – ett handgjort kar har fått sitt porlande vatten, ett meditativt ljud som får mig att känna ro i själen 🙂 . Hildegard ansåg att depression uppstår när kroppen och själen slutar prata. En vacker stol vid örtagården påminner mig om att det är viktigt att sätta sig ner och ta det lugnt – lyssna till fåglar och vattnet. Ser ni hur grodan i karet lutar sig bakåt och njuter :-).  
 

14.04.2020, DEL 2; Hildegard var en riktig kvinnoförebild och levde på 1100-talet. Hennes helhetsläkekonst och kostråd är fortfarande aktuella. Jag tar med lite av Hildegards tankar i skapandet av min örtagård.

Jag började med att skissa en plan där jag utgick från den medeltida klostergården; rektangulära och raka linjer med något vackert i mitten – jag ritade också in ett vattenfat med porlande vatten för att få in ett meditativt ljud. Jag valde en varm och solig plats i vår trädgård och bygger också en låg stenmur mot norr som skydd.
Sedan började grävandet, varje gång jag slog ner spaden tog den i en sten…det blev många skottkärror. Roligare är att förodla; på fönsterbrädet i köket gror bl.a. persilja, koriander, basilika, gurkört och stockros som efter några veckor får flytta ner i växthuset.
Vitlök petade jag ner i jorden på hösten, den tittar redan upp och blasten klipper jag ner i maten. Hildegard rekommenderade att äta rå vitlök för att hållas vid god hälsa, många undersökningar visar att just rå vitlök höjer motståndskraften och minskar infektioner! Persiljan är en annan ört som Hildegard använde mycket, hon kokade bl.a. ett ”hjärtvin” mot stress, oro och sorg. Du kan koka ett eget genom att i 10 min koka 5dl rödvin med 5 persiljekvistar och tillsätta 1dl honung när det kallnat. Sila. Ta 2 msk/ dag för att stöda blodcirkulationen, stärka njurarna, blodkärlen och hälsan.💚
22.03.2020, DEL 1. Välkomna och följ med min plantering av en örtagård inspirerad av Hildegard av Bingen.